Rostou! Letošní nadílka hub v lesích je oproti minulým ročníkům opravdu bohatá. Zjistil jsem to poté, když soused u nás na chatě vycházel z probouzejícího se lesa se dvěma plnými košíky a slovy, že „se tam ještě musí vrátit pro další“.
Stalo se tak, že jsem i já vyrazil na lov. Úspěchy byly po dvou hodinách mnohem menší než u souseda, což lze ovšem omluvit jednak tím, že on je místní domorodec, který zná všechna tajná místa a druhak tím, že sbírám v zásadě jen tři druhy hub. Ty, které mají bílou nožíčku, hnědý klobouk a žluté „podkloboučí“, potom lidově zvané babky a křemenáče. Popisuji to dostatečně odborně?
Košík byl nakonec i tak přes polovinu zaplněn a když už byly houby, mohlo následovat jen jediné – houbová smaženice. Klasický recept, v němž kromě kulajdy, houbového guláše nebo kuby končí pravděpodobně většina hub, jež si přinášíme z lesů. Jeho popis by ani nebyl nutný, ale říkám si, proč se nepodělit a nedýchnout na vás atmosférou poctivého receptu s trochou té rustikální nálady.
Suroviny
- Houby – jakékoliv, které považujete za jedlé
- Cibule
- Vejce – podle množství hub
- Máslo
- Drcený kmín – nejlépe ve hmoždíři, aby byl čerstvý
- Sůl
- Pepř
Postup
Začnete tím, že houby nakrájejte na přibližně stejně velké kousky. Jen přibližně.
Teď přijde to nejtěžší. Musíte si naštípat malé třísky dřeva na zapálení kamen a zapálit oheň. Jestli nemáte kamna na dřevo, tak můžete použít plynový nebo elektrický sporák. Tím ovšem již nemůžete ke svému vaření přidat ono kouzelné slovíčko „rustikální“.
V kastrolu rozpustíme máslo, o něco víc másla
Přidáme cibulku a necháme zesklovatět
Houby. Osolíme, aby pustily šťávu a ještě podlijeme trochou vody
Přikryjeme pokličkou a na kamnech dusíme
Houby se velmi zredukují, pokud pustili hodně tekutiny a doslova plavou, tak část „vývaru“ odlijeme. V této fázi také opepříme a přidáme rozhmožděný kmín
Vajíčka si rozšleháme a přilejeme k houbám
Mícháme na slabším plameni a děláme klasická míchaná vajíčka
Nakonec (když máme správnou konzistenci) přidáme trochu másla na zjemnění
Pokud vám nevyhasne oheň v kamnech, nelze to prakticky pokazit. Výsledek by měl krásně vonět po houbách a kmínu. K houbové smaženici se skvěle hodí čerstvý chleba.
Dobrou chuť 🙂 Díky za inspiraci k pokusu o další variantu smaženice. Osobně téměř nedusím a navíc to celé páchám v pánvi. Je to sice relativně rychle hotové, ale pokrm se musí sníst co nejdříve, aby krom teploty nepřišel o charakteristickou vůni. Vyzkouším při vhodné příležitosti.
[1] Mira: – na pánvi to lze taky dělat, kastrol jsem použil, protože žádná vhodná nebyla po ruce. Jinak dusíte se to hlavně proto, aby změkly tvrdé části hub, např. nožičky. To dušení je navíc za chvilku hotové, žádná dlouhá doba.
vyborne zvladne každá trubka 😛
Jako trubka potvrzuju…povedllo se mi to napoprvé, ač jsem to trochu přesolil… ale nic, co yb nespravilo pivko, je to taková „chlapská verze“ 😀
Dobrý recept ale nic výjmečného.
jj fakt dobrý recept pochutnala jsem si.
Mňam. Zrovna dnes se na ní chystám. Ale my jí musíme mít s bramborem. Pro tatínka, aby to bylo vydatnější. A k tomu Bráník dvoulitr.
Mno ja měl sice za to že smaženice je základ pánev, ale jako popis receptu je pěkně udělaný. 🙂
Díky za pěkný recept. Vyzkoušel jsem ho a smaženička byla parádní. Moje babička dělávala smaženici s uzeným masem. Byla to docela šílená kombinace, ale chutnalo to skvěle.