Na Lokál jsme v Brně čekali šest let. Tehdy, v roce 2009, byl totiž otevřen první stejnojmenný podnik v Praze v ulici Dlouhá a když jsem tam pár měsíců poté byl, litoval jsem, že něco podobného nemáme tady. Od té doby však udělala z Lokálu skupina Ambiente síť restaurací, tedy frančízu, otevřela postupně v Praze další čtyři pobočky, následně přidala jednu v Plzni a minulý rok přišlo konečně na řadu Brno a dostalo svou první vlaštovku – Lokál U Caipla.
O čem to vlastně je? Pro ty, kteří o Lokálu slyší poprvé, jde o nevšední koncept restaurací, které se tváří jako kdyby byly ze sedmdesátých let, tedy dob hlubokého komunismu. To znamená, že záclony visí na žabkách, pečivo je v plastových košících, příbory jsou zatočeny do ubrousku, celý interiér vypadá dobově a stejně tak obsah jídelního lístku, v němž najdete mimo jiné červenou a žlutou limonádu. Vše to je ale jen hra, protože jídlo je připravováno z místních surovin, poctivě a v kvalitě, kterou byste při letmém pohledu do zdejšího prostoru možná nečekali.
Exteriér & Interiér
Lokál U Caipla najdete na Kozí ulici naproti Baru, který neexistuje, čili v samotném centru Brna, jen pár kroků od Náměstí Svobody. Poměrně nenápadný vchod se uvnitř otevírá do světlé místnosti s vysokými stropy, ze kterých visí bakelitová svítidla.
Podél stěn je dřevěné obložení, do něhož jsou vyryty vtipné malůvky a vzkazy, které mají působit, jakoby je sem zvěčnili dřívější štamgasti, ale při bližším pohledu zjistíte, že to jsou předem vyfrézované kresby zvýrazněné světlem pod nimi. Jsou ve všech Lokálech a vždy odráží trochu místní kolorit, proto U Caipla nechybí například narážka na brněnský „orloj“.
Prostor je rozdělen na dvě části. Přední světlou, které dominuje velký výčep napojený na pivní tanky. Druhá, tmavší část vzadu, nabízí pocitově více soukromí. Stoly jsou bez ubrusů, sedí se na židlích Ton.
Nemůžu nezmínit toalety, které jsou stylově vytapetovány kombinací stran z (hádám) časopisu Burda, obrázky mladého Káji Gotta a jiných dobových zpěváků, starými kalendáři nahotinek a motoristickými plakáty Tater a škodovek ze sedmdesátých let. Retro na maximum.
Jídlo
Jídelní lístek pokračuje v této vlně a úmyslně drží prst na tepu doby dávno minulé. Za prvé v něm vždy najdete širokou plejádu klasických hospodských jídel k pivu, jako jsou utopenci, párky, které jsou opravdu z masa, pivní sýr, ale také méně často viděné jitrnice, uzený hovězí jazyk, talián či přeštickou klobásu.
Za druhé je v nabídce každý den jiná sestava jídel mezi nimiž jsou tři Expres jídla, tedy v zásadě polední meníčko. Ty jsou včetně polévky za zvýhodněnou cenu a donesou vám je na stůl okamžitě po objednání. Může to být kupříkladu rajská omáčka s hovězím a kolínky, pečené kuře s nádivkou, ale třeba i žemlovka s jablky. Jídla jako doma. Každou středu je mezi expres jídly svíčková, kterou doporučuji.
A za třetí jsou na jídelním lístku stálice, mezi nimiž nejvíce svítí Smažený sýr s domácí tatarkou. Lepší smažený sýr v Brně zřejmě neseženete. Možná ani na Moravě. Co vás u něj ale právem zarazí bude cena. Porce stojí 165 Kč, což je více než zmíněná svíčková na smetaně. Cože? Ano. Smaží jej totiž na přepuštěném másle a voní a chutná díky tomu jako ze sna, ale stejně, je to pořád kus eidamu v trojobalu, i když parádní. Alespoň jednou každopádně doporučuji zkusit.
Ještě je nutné zmínit, že v Lokálu vám omáčku a přílohy na požádání vždy zdarma doplní v neomezeném množství. Čili žádný guláš s pěti, ale klidně s osmi. Co mezi přílohami však nenajdete jsou hranolky, krokety atd.
Na čepu je ve všech Lokálech dobře ošetřená tanková Plzeň, z nealka potom obzvlášť potěší již zmíněná žlutá a malinová limonáda, které jsou na rozdíl od těch původních vyráběny na místě ze skutečných pomerančů a malin.
Retro lístek končí retro dezerty v podobě rakvičky, bábovky a dukátových buchtiček se šodó.
Obsluha
Obsluha je milá a profesionální. Po usazení přichází rychle a v době oběda tuší, že nechcete ztrácet čas, proto vyjmenovává rovnou Expres položky. Po donášce jídla se vždy přijdou zeptat, zda je vše v pořádku. Za mě bez problémů.
Ostatně, za mě je bez problémů celý Lokál U Caipla. Dokud jsme jej neměli v Brně, šel jsem při příležitosti cesty do Prahy na jídlo zpravidla do Dlouhé. Teď, když jej tu máme, je fajn mít možnost zajít na rychlý oběd v centru, dostane-li člověk občas chuť na něco ryze českého, v domácí kvalitě a s půllitrem dobře vychlazené Plzně.
- Adresa: Kozí 115/3, Brno 602 00 (mapa)
- Otevřeno: Po – Čt: 11:00 – 24:00, Pá – So: 11:00 – 01:00, Ne: 11:00 – 22:00
- Průměrná cena za polévku, hlavní chod a dezert: 300 Kč
- Průměrná cena za polední menu – polévka, hlavní chod: 150 Kč
- Oficiální web: http://lokal-ucaipla.ambi.cz/
- Facebook restaurace
- Poslední návštěva: 20.4.2016